Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 19:26 - На гости у мама и тате
Автор: yann Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1318 Коментари: 1 Гласове:
2



Вчера, 16.03.2010 бях на гости при мама и тате. Имах служебни ангажименти в Плевен и естествено реших да ги видя. Бях ги предупредил, че ще пристигна около 9 вечерта.
Въпреки късното ми пристигане, родителите ми ме чакаха със сложена маса - салатка от туршийките на мама, ракийка и винце от тате и всичко както трябва да си бъде. Знаете как посрещат родителите - всичко най-хубаво на трапезата за децата, пък те, въпреки че са пенсионери, все ще се оправят някак си. Ще спестят от техния залък разбира се. То всичко друго отдавна е затегнато след последната дупка...
Пийваме и си говорим - кой как е, какво ново, как са внуците и всички други неща, които предполагам всеки говори със собствените си родители.
Докато говорим разбирам от майка, че Правителството решило да слага данък върху пенсиите. Онемях! Помислих си, че нещо не са чули, но тя ми каза, че го съобщили по телевизия Европа. Хм. Те не бяха от "жълтите" телевизии, уж.
Междувременно разбирам, че вече са принудени да плащат и инсулина за баща ми. Диабетик е от 30 години. И таз хубава - цял живот е бил безплатен, а сега се плаща?!?
И всичко това - тихомълком.
Както и да е, хапнахме, пийнахме и си легнах.
На сутринта тръгнах и отидох на работа. През деня хвърлих едно око на сайтовете в мрежата и разбрах каква била работата. То не било решено, ама то не било и проект уж - твърдят от министерството. Явно било партенка на опозицията. Може. Що пък да не е? Нали някой някъде беше казал, че в политиката всички мръсни номера са позволени.
Сага, в 7 вечерта поразгледах по-обстойно новините и реших да споделя личните си виждания. Предварително правя уговорката, че не съм червен, син, жълт или оранжев. Абе не съм фен на нито една политическа партия, защото те всички се изредиха до сега, но добро никой не направи. Все пак честно ще кажа, че на последните избори гласувах за ГЕРБ, просто за да не отиде гласът ми, пропорционално разпределен, в ДПС. Предполагам, че и много други хора са направили това след публикуваните записи на Доган и неговите изказвания, как той определял всичко.
Та се замислих отново - абе до сега Сокола не е направил нито една грешна стъпка в политиката. Как така се изтърва на онази среща? Нима не е знаел, че БСП и НДСВ ще се издънят на изборите? Нека направим една сметка: Той много добре е пресметнал, че това негово изказване ще генерира отрицателен вот към БСП и НДСВ - т.е. част от "летливия" електорат ще се откаже от тях. Знаел е, че една друга част, която по принцип не гласува, ще отиде да пусне глас против ДПС - т.е. за някой нов месия, в случая ГЕРБ. И много добре е знаел, че той лично няма да загуби нищо, защото неговия електорат е твърд. Най-много да загуби 1-2 места от пропорционалното разпределение, ако се активизират да гласуват малко повече хора - както и стана. И какво излиза? Че май сметката е много добре направена. И се е знаело кой ще спечели и как да му се помогне. Може би. Това си е субективна версия за "Теория на конспирацията" :)
От къде почнах и до къде стигнах. Може би това ще си кажат някои от вас.
Да - така си е, но ми се ще да продължа или по-скоро да се върна още по-назад във времето - от зората на т.нар. демокрация.
В крайна сметка бяха в горе-долу следната последователност - БСП, СДС, БСП, СДС, НДСВ, БСП, ГЕРБ - хронологично на власт от 1989 насам. Може и да пропускам някого, но все е бил под влияние на някой от тях.
Всички политически сили, които по настоящем са презентирани в политическото ни пространство, са били на власт и всички те са отговорни за текущото състояние на държавата и нейното общество. Омръзнало ми е от цветове и месии. То не бяха Луканов, Ф. Димитров, Виденов, Костов, Царя, Станишев и сега Борисов.
Последния май сам не си вярваше, че ще спечели. То си и пролича от хората които назначи. Повечето не знаят какво да правят с властта която им е дадена. Дразни ме това, че ние като общество, за пореден път се лъжем на евтини номера. Като за здравната осигуровка и данъците на държавните служители. Веднага обществото се раздели на лагери и започнаха да се плюят един друг. А от МС се смеят и за пореден път се убеждават, че старата мъдрост на Цезар - Разделяй и Владей, все още действа на 100%.
И пак ще се караме за това или онова, за тоя или оня. И пак ще проспим мандата на тези. И пак ще проспим следващите избори, гласувайки за поредния месия.


П.П. Обещавам, ако има коментари да ги публикувам до един без каквато и да е цензура, но понеже не съм толкова често в мрежата, може и да го правя 1-2 пъти на ден. Не се притеснявайте, ако коментара ви се забави. Ще се появи.


Тагове:   мама,


Гласувай:
2



1. анонимен - общ генезис...очевадно е
13.04.2010 21:59
разноцветна мъгла държи 21 години БГ далеко от света. няма какво да се дискутира и пише - по живота си ще познаем.
по-умните отдавна не са в БГ:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yann
Категория: Лични дневници
Прочетен: 23345
Постинги: 4
Коментари: 8
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031